Kultura

Vabilo na druženje ob predstavitvi nove zbirke Razmerja in izidu romana Padam na besede Jerce Cvetko

vabimo vas na predstavitev nove zbirke žanrske literature Razmerja.

. . .
Spoštovani,
 
vabimo vas na predstavitev nove zbirke žanrske literature Razmerja.
 
Kaj so razmerja? Kako blizu smo drug drugemu? Preblizu? Predaleč? Razmerja nas definirajo – vstopajo v naš prostor intime, zapletajo naša življenja, nas privlačijo, zadajajo srčne bolečine …
 
Na cvetoča razmerja bomo nazdravili v torek, 17. septembra, ob 18. uri v Kazina jazz clubu & bistroju na Kongresnem trgu v Ljubljani.
 
Pri Cankarjevi založbi sta najprej izšla romana Prste stran Karmen Petric in Srebrne vezi Kaje Bucik Vavpetič, otvoritveni trio pa je avgusta dopolnil roman Padam na besede Jerce Cvetko. Pogovor z avtoricami o ljubezenskih romanih bo vodila urednica zbirke Lara Paukovič, odlomke iz romanov bosta prebrala igralca Maja Martina Merljak in Klemen Janežič. Sproščeno druženje, dobro vzdušje in kozarec žlahtne kapljice bodo pripomogli, da spletemo nova razmerja.
 
Veselimo se srečanja z vami!
 
V ljubezenskem romanu Jerce Cvetko nastopa 40-letna Iris, ki je tako vpeta v stresno kariero napovedovalke na prireditvah, da se ne zmeni za tiktakanje svoje biološke ure. Ko jo zapusti dolgoletni partner, se ji življenje obrne na glavo. Najame garsonjero in si skuša postaviti življenje v red. Na predlog prijateljice si naredi Tinder profil in začne hoditi na zmenke, ki pa so vedno bolj bizarni. Nekaj usodnih naključij jo pripelje v čudovito brunarico na periferiji, v kateri se počuti kot doma. Kakšno je življenje, ki si ga želi tu začeti? In s kom? Kdo je skrivnostni kipar, ki je postavil brunarico?
 
»Jerca Cvetko v inovativnem slogu poveže cvetove in tudi trnje, značilne za ta žanr. Posebej dišijo tisti, ki se razcvetajo ob prijateljskem zavezništvu in neuničljivi veri, da bo vse okej; oziroma, če povem v slogu glavne junakinje, voditeljice Iris, ki mimogrede poda tudi napotke za javno nastopanje: kjut, heart made branje.« Bernarda Žarn
 
Karmen Petric je napisala slovenski doktor roman Prste stran, v katerem nastopa rahlo cinična, muhasta, ob pravih priložnostih pa tudi nežna in čustvena Ljubljančanka Paulina, ki sovraži dermatološke preglede. Ko med enim od njih v ordinaciji pozabi svoj telefon, dr. Miša Varl odhiti za njo, da bi ji ga vrnil. Takrat se zgodi nesreča, sprožilec naključij, nesporazumov in čiste smole. Miša reši Paulino, a se poškoduje sam. Na srečo je ona delovna terapevtka, ki mu lahko pomaga. Med rehabilitacijo se v njiju počasi prebujajo silovita, že nekoliko pozabljena in odrinjena čustva, a zaradi stroke in etike svoja občutja skrivata drug drugemu in, dokler gre, tudi sebi. Bo njuna naklonjenost premagala ovire?
 
»Brihtna, drzna, svojeglava inačica povsem sodobnega in povsem slovenskega doktor romana!« Jedrt Maležič
 
V fantazijskem romanu Srebrne vezi Kaje Bucik Vavpetič se prepletajo vplivi slovenskega ljudskega izročila, boj med dobrim in zlom ter prepovedana ljubezen. Ko knežna Mila z bratom osvobodi mamo rusalko in nato v strahu pred očetom pobegne z domačega gradu, se zaplete z druščino cestnih razbojnikov. Njihov vodja, Gaber, sprva ni prav prijazen do nje – Mila je namreč le opomin na vse, kar je izgubil zaradi njenega tiranskega očeta. Toda Mila se na poti s to neobičajno tolpo začne počasi soočati s svojo nečloveško dediščino in kuje načrt, kako bo rešila ljubljenega brata. Obenem obžaluje, da bo morala zapustiti nove prijatelje – in Gabra, ki se mu ne more upreti. Morda bi ji lahko pomagali prav oni, a njihovi načrti se ne ujemajo z njenimi, predvsem pa ji Gaber marsikaj prikriva.
 
»V osupljivem svetu rusalk, čatežev in domovojev se sredi vojne vihre kar iskri od ljubezni – še tako tesna srebrna ovratnica je ne bo zadušila.« Veronika Šoster

VIR: Cankarjeva založba
. . .

Editor

Avtor pri si24.news