Splošno

Vabimo na doživetje "Čar vina in trgatev Pavčkove trte"

Člani Društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči in Društva vinogradnikov Mirna Peč v sodelovanju z Osnovno šolo Toneta Pavčka prisrčno vabimo na literarni večer z avtorjem knjige Čar vina

. . .
Andreja P. 

Člani Društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči in Društva vinogradnikov Mirna Peč v sodelovanju z Osnovno šolo Toneta Pavčka prisrčno vabimo na literarni večer z avtorjem knjige Čar vina, Jožetom Rozmanom, degustacijo in drugo trgatev Pavčkove trte. Obrali jo bomo na poseben dan, v četrtek, 29. septembra, ko se je pred 94 leti rodil sloviti pesnik Tone Pavček.
 
Dogodek: Čar vina in trgatev Pavčkove trte
 
Datum in ura: četrtek, 29. september 2022, ob 18. uri
 
Kraj: pri Pavčkovi trti pred Osnovno šolo Toneta Pavčka v Mirni Peči
 
Osrednji gost: Jože Rozman, vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki, somelje, degustator in velik poznavalec čisto vsega vinskega
 
"Božja kaplja troedina - cviček - vino imenitno, suho in prijetno pitno, kot ga dajejo črnina, frankinja in kraljevina, pivcu in pevcu se prileže, jezik in srce razveže in če tudi ni za maše, zmeraj paše, ker je naše - vino nežno, živo, sveže," je v Hvalnici cvičku pesnil Tone Pavček. Mirnopeški rojak, pesnik, prevajalec in esejist bi ravno v četrtek, 29. septembra 2022, praznoval 94. rojstni dan, prav takrat pa člani Društva četrtkova brenčanja in Društva vinogradnikov Mirna Peč v sodelovanju z Osnovno šolo Toneta Pavčka pripravljamo dogodek "Čar vina in trgatev Pavčkove trte".
 
Pavčkova trta, ki je zrasla iz cepiča potomke najstarejše trte na svetu, že skoraj osem let krasi zelenico pred Osnovno šolo Toneta Pavčka v Mirni Peči. Na njenih vejah je tudi letos dozorelo grozdje žametne črnine in ravno žametovka je večinska sestavina dolenjskega vinskega posebneža – cvička, ki je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Seveda si poleg omenjenih tudi vsa preostala vina zaslužijo sloves in priznanje, kajti gre za resnično edinstveno pijačo, ki jo z veseljem okušajo vinoljubci po celem svetu. In precej že vemo o njej, a veliko je za mnoge še vedno neznanka.
 
Zanimiva dejstva o vinu bo v Mirni Peči razkril osrednji gost dogodka Jože Rozman, vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki, somelje, degustator in velik poznavalec čisto vsega vinskega. Njegove rodbinske korenine segajo na Dolenjsko, v Mirno Peč, kamor se vselej in večkrat zelo rad vrača. V Hmeljčiču danes obdeluje svoj vinograd, pri čemer izjemno uživa. Svoje dragocene vinske izkušnje in znanje z žarom in navdušenostjo predaja dalje na predavanjih in delavnicah ter pogosto sodeluje na domačih in tujih ocenjevanjih vin. Dolga leta je urejal tednik Kmečki glas, leta 2003 je ustanovil revijo Vino in bil sedem let njeni urednik, zdaj občasno piše tudi za druge medije. Je avtor knjižic Podarite si penino  (2002), Rdeče, ki te ljubim rdeče (2003) in Zlato iz belega (2005), bil je tudi urednik in glavni pisec zajetne monografije Vipavska – barve, vonji, okusi (2011).Poleti 2018 je pri ljubljanski založbi Beletrina izšla njegova knjiga Čar vina, ki je februarja 2019 doživela ponatis.
 
Knjigo Čar vina, ki jo bo mogoče kupiti tudi na prireditvi v Mirni Peči, priporočajo vsem vinoljubcem. V založbi Beletrina so jo opisali z besedami: Jože Rozman v njej mojstrsko in poznavalsko opisuje svoj osebni odnos do vina, in vseh njegovih razsežnostih, o estetskih, filozofskih in socioloških dimenzijah vina, ki zmorejo vsakomur približati civilizacijsko dobrino, brez katere si ne moremo zamišljati današnjega sveta in življenja. Bolj kot kemizem vina ga zanima poglabljanje v preteklost, starodavne civilizacije, Valvasorjevo klasifikacijo vinorodnih leg na Kranjskem ... Razkrije pa tudi odgovor na temeljno vprašanje, zakaj se sam vsako jesen ob novem vinu na novo "rodi". Popolna knjiga, v katero se lahko ob kozarcu dobrega vina poglobite sami ali o njej razpravljate v krogu najbližjih, s katerimi je vino tudi najlepše deliti.
 
Da je vino najslajše okušati z najdražjimi, vedo tudi člani Društva vinogradnikov Mirna Peč. V četrtek, 29. septembra, bodo pripravili degustacijo mirnopeških vin, ki so iz leta v leto boljša, kakovostnejša in čedalje širše prepoznana. Vse ljubitelje trte, grozdov, vinogradov, vinogradništva in žlahtne kapljice skupaj prisrčno pozivamo na doživetje, ki vas ne bo pustilo ravnodušnih. Obljubljamo prešerno razpoloženje in vas lepo vabimo v našo družbo. Jujujujuhuhu, se vidimo! 
V Društvu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči medtem snujemo zanimive in doživetij polne prireditve tudi v prihodnjih mesecih. Če želite biti obveščeni, vas naprošamo k prijavi na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com. Vse dogodke sproti napovedujemo tudi na Facebook in Instagram profilu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči. Dobrodošli, ne bo vam dolgčas!

PR: Občina mirna peč
. . .

Editor

Avtor pri si24.news