Izobraževanje

Dijaki kmalu na delovno prakso v tujino - spletna platforma projekta WBL PRO 2.0

Projekt WBL PRO 2.0: dijaki iz učilnic v realno delovno okolje

. . .

Gospodarska zbornica Slovenije je med 24. in 25. januarjem gostila predstavnike desetih organizacij s področja šolstva, podjetništva in socialnih združenj iz sedmih evropskih držav, ki bodo v sklopu evropskega projekta WBL PRO 2.0 okrepili možnosti slovenskih dijakov in podjetij za medarodno povezovanje in organizacijo praktičnega usposabljanja z delom (PUD).     

Projekt v vrednosti 296.173 evrov je program Erasmus+ izbral na razpisu za leto 2021 zaradi velikega pomena, ki ga ima za poklicno in strokovno izobraževanje ter vstop evropske mladine na trg dela. Vodilni partner projekta je Zadružni center za socialno dejavnost iz Trsta. Slovenski del partnerstva zastopata Gospodarska zbornica Slovenije in Šolski center Nova Gorica. Pri projektu sodelujejo še šolski centri iz Španije, Srbije in Madžarske ter organizaciji z Irske in Avstrije.

Največji izziv partnerstva je preseči razlike v šolskih sistemih in vzpostavitev enotnega mehanizma, ki bo dijakom, šolam in podjetjem olajšal aktivno sodelovanje v mednarodnem okolju. Na dvodnevnem delovnem srečanju so zato partnerji nadaljevali z izmenjavo izkušenj s področja PUD (angleško: Work Based Learning - WBL), utrjevanjem partnerstva za čezmejno povezovanje podjetij in izobraževalnih ustanov ter določili zadnje korake za uspešno izvedbo predvidenih aktivnosti. 

Vodja projekta Katia Štefanić iz Zadružnega centra za socialno dejavnost je izpostavila, da je bilo srečanje plodno. Tako pričakuje, da bo v prvi polovici leta lansirana večjezična spletna platforma inpraxi.online, ki jo razvija partnerstvo. Platforma bo povezovala šolnike, dijake in podjetnike širše evropske regije. Z inovativnimi rešitvami bo omogočila objavo delovnih praks, predvsem pa vpletenim stranem olajšala njihovo organizacijo in izvajanje. 

 “Razvoj poklicnega in strokovnega izobraževanja je tudi Evropska komisija prepoznala kot temeljno potrebo pri gospodarskem okrevanju in trajnostni rasti, zato je leto 2023 razglasila za evropsko leto spretnosti,” poudarja predsednik Zadružnega center za socialno dejavnost Branko Jazbec. V tej luči bo projekt WBL PRO 2.0 prispeval k izkoriščanju potenciala evropske delovne sile, spodbujal usklajevanje spretnosti s potrebami trga dela in digitalni prehod. 

Debbie Bough iz organizacije Meath Partnership z Irske je nad projektom navdušena, saj naslavlja mlade, ki so po njenih besedah pogosto najbolj marginalizirani člani naših skupnosti. “S tem programom želimo podpreti evropsko mladino, da pridobi globlje razumevanje sistemov WBL v svojih matičnih državah in po Evropi. Potencial tega projekta je doseči šolske koorinatorje, podjetja in dijake, jim predstaviti možnosti praktičnega usposabljanja v njihovih državah in po celi Evropi,” je povedala.  

Partnerstvo želi tako podreti ovire, s katerimi se mladi soočajo v življenju, v upanju, da jih to pripelje do izpolnitve in osebnega razcveta na trgu dela. Dijaki bodo tako pridobili dodatne možnosti, da se za bodoči poklic pripravijo v resničnem delovnem okolju v tuji ali domači državi, podjetja pa bodo pridobila zadosten in usposobljen kader. Po objavi spletne platforme bodo partnerji priredili seminarje, na katerih bodo šolam in podjetjem predstavili načine in prednosti vključevanja v mednarodne izmenjave na področju praktičnega usposabljanja z delom.   


O PROJEKTU

NAZIV: “New era WBL: personalised approach through structured digitalisation PROcess”
AKRONIM: WBL PRO 2.0
Številka projekta: 2021-1-IT01-KA220-VET-000033236
OBDOBJE TRAJANJA PROJEKTA: od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2023
Vrednost projekta: 296.173,00 €

Projektu so dodeljena evropska nepovratna sredstva ključnega ukrepa 2 – partnerstva za sodelovanje - področje poklicnega in strokovnega izobraževanja (VET) programa Erasmus+, razpisana za leto 2021 (EAC/A01/2021)

Projektni partnerji: 

ZADRUŽNI CENTER ZA SOCIALNO DEJAVNOST - SOCIALNA ZADRUGA - CENTRO COOPERATIVO DI ATTIVITA' SOCIALI - SOCIETA' COOPERATIVA SOCIALE A RESPONSABILITA' LIMITATA | ITALIJA
ŠOLSKI CENTER NOVA GORICA | SLOVENIJA
GOSPODARSKA ZBORNICA SLOVENIJE | SLOVENIJA
BUDAPESTI GAZDASÁGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM SZÉCHENYI ISTVÁN KERESKEDELMI TECHNIKUM | MADŽARSKA
CENTRO INTEGRADO DE FORMACIÓN PROFESIONAL CIFP SAN JORGE | ŠPANIJA
AUXILIUM PRO REGIONIBUS EUROPAE IN REBUS CULTURALIBUS | AVSTRIJA
MEATH COMMUNITY RURAL AND SOCIAL DEVELOPMENT PARTNERSHIP LIMITED | IRSKA
POLITEHNIČKA ŠKOLA SUBOTICA | SRBIJA
CIVIFORM | ITALIJA
INTERCOM SOLUTIONS SRL | ITALIJA

VIR: ZCS
. . .

Editor

Avtor pri si24.news