Film

LJUBITELJI FOTOGRAFIJE POZORSODELUJETE LAHKO V NATIONAL GEOGRAPHIC FOTOGRAFSKEM NATEČAJU 2023

Pokažite vsem kako dobri ste s fotoaparatom Svoje fotografije lahko oddate med 1. junijem in 31. julijem

. . .
Pokažite vsem kako dobri ste s fotoaparatom Svoje fotografije lahko oddate med 1. junijem in 31. julijem

National Geographic bo znova razveseljeval vse tiste, ki obožujete fotografijo. Tukaj je priložnost, da pokažete svoj talent. Vsi, ki uživate v pripovedovanju zgodb skozi objektiv, lahko svoje fotografije prijavite v naslednje kategorije:  "Živali", "Ljudje", "Pokrajine" in "Ponoči".V vsaki od teh kategorij lahko sodelujete zgolj z eno fotografijo. Svoja dela pa lahko oddate na spletni povezavi:  https://photocontestsi.natgeotv.com/register in sicer med 1. junijem in 31. julijem.
V mesecu avgustu (1.8. - 31.8.) bo potekalo glasovanje za zmagovalca po izboru občinstva, prav tako pa bo strokovna žirija pregledala in ocenila fotografije, ter  v vsaki kategoriji razglasila zmagovalca in drugouvrščenega. Eden od štirih zmagovalcev kategorij bo izbran tudi za skupnega zmagovalca natečaja in eden za skupno drugouvrščenega.

Predstavljamo vam člane žirije letošnjega natečaja:
AMI VITALE

Ami Vitale, fotografinja za National Geographic in ustvarjalka dokumentarnih filmov je prepotovala več kot 100 držav, kjer je dokumentirala srhljivo resničnost vojne, hkrati je bila priča navdihujočim zgodbam posameznikom, ki prispevajo k spremembam. Njeno nagrajeno delo osvetljuje neopevane junake in skupnosti, ki si prizadevajo zaščititi živali in iskati harmonijo na Zemlji.  Ami velja za eno najvplivnejših fotografinj svoje generacije in je štipendistka inovatorjev Conservation International 2022. Leta 2022 je bila nagrajena s prestižnimi nagradami kot Missouri Honor Medal in humanitarna nagradna Lucie. Revija Instyle je Ami uvrstila med 50 izjemnih žensk – serija, ki slavi ženske, ki se postavljajo za druge in delajo spremembe. Pojavila se je v družbi izjemnih žensk, kot so Jane Goodall, Christiane Amanpour in Ruth Bader Ginsburg. Ami je bila imenovana za fotografinjo leta v reviji Magazine v okviru nagrade Mednarodni fotograf leta, prejela je tudi nagrado Daniel Pearl za izjemno reportažo, obenem pa je tudi šestkratna prejemnica nagrade World Press Photos. Ami bo v drugi polovici letošnjega leta predstavljena v televizijski seriji National Geographic Channel Explorer.  Ami je tudi ustanoviteljica in direktorica neprofitne organizacije Vital Impacts, ki podpira humanitarna in naravovarstvena dela po vsem svetu. Vital Impacts je ustvaril globalni program štipendiranja in mentorstva, ki spodbuja in podpira naslednje generacije okoljevarstvenikov.

ANDREJ KORENČ

Na področju fotografije poklicno deluje zadnji dve desetletji, kot fotograf je sodeloval s številnimi slovenskimi mediji in podjetji ter razstavljal doma in v tujini. V njegovem fokusu sta predvsem dokumentarna in popotniška fotografija. Že vrsto let je aktiven na področju fotografskih izobraževanj in tehničnih svetovanj, skozi celotno fotografsko pot pa ga spremlja sodelovanje s podjetjem Nikon, s katerim je sprva sodeloval v vlogi promotorja, zadnja leta pa je Nikonov tehnični predstavnik v Sloveniji. Je velik ljubitelj potovanj in narave ter pravi zaljubljenec v gozdove in drevesa.

izr. prof. ARNE HODALIČ

Arne Hodalič, fotoreporter, novinar, potapljač, jamar in foto urednik revije National Geographic Slovenija, predvsem pa zavzet kronist najrazličnejših družbeno kritičnih tematik. Svojo fotografsko pot je začel približno trideset let nazaj, kot fotograf je prepotoval že več kot 80 držav sveta. Bil je član in organizator številnih ekspedicij (Nova Gvineja, Sudan, Kitajska, Oman, jadranje po otočjih jugovzhodne Azijie…). Sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi, evropskimi in svetovnimi revijami, kjer objavlja svoje reportaže. Je avtor več fotografskih knjig in priročnikov za fotografijo. Danes predava fotografijo in fotoreportažo na treh fakultetah; na Fakulteti za družbene vede, na VIST-u (Visoki šoli za storitve), kjer predava reportažo in na Univerzi UNG v Novi Gorici kjer predava fotografijo na mednarodnem programu.

dr. DAVORIN TOME

Po prvi življenjski izbiri in izobrazbi je biolog, zaposlen na Nacionalnem inštitutu za biologijo, na oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov. Po drugi življenjski izbiri je naravoslovni fotograf, ki se samoizobražuje že od časov fotografiranja na film. Prepričan je, da je ob vse boljši in boljši opremi, ki je danes na voljo, za dobro naravoslovno fotografijo še vedno najbolj pomembno, da si ob pravem času na pravem mestu. In več časa ko preživiš v naravi, bolj pozoren ko si pri opazovanju, večja je verjetnost, da se ti obe silnici, namreč čas in prostor, nekoč prekrižata. Zato je po njegovem najbolj uporaben nasvet, ki ga lahko deli tistim, ki šele prihajajo na sceno naravoslovne fotografije: "Bodite čim več v naravi in imejte široko odprte oči". Njegov cilj je s fotografijo pritegniti pozornost ljudi – to pomeni, da se jih je narava dotaknila, da je v njih nekaj premaknila in da se je splačalo dneve, mesece včasih tudi leta vztrajati in čakati na tisto tisočinko sekunde, ki je ta učinek povzročila.   

Udeleženci letošnjega natečaja boste tekmovali za impresivne nagrade. Skupni zmagovalec/ka, ki ga žirija izbere med zmagovalci kategorij prejme: fotoaparat Nikon Z 6II + objektiv NIKKOR Z 24-70mm f/4 S.Skupno drugouvrščeni/na po izboru žirije prejme: fotografsko odpravo v Istanbul s fotografom National Geographica.Zmagovalec/ka v vsaki kategoriji (tudi zmagovalec glasovanja občinstva) prejme: brezžične slušalke Sennheiser Momentum 4 in objavo zmagovalne fotografije v reviji National Geographic Slovenija.Drugouvrščeni/na v vsaki kategoriji prejme: letno članarino na revijo National Geographic Slovenija.

Fotografija je nedvomno povezana z delom National Geographica in s prizadevanjem za raziskovanje in ponovno odkrivanje sveta okoli nas. Zato so kategorije v fotografskem natečaju navdihnjene z vsem, kar nas obdaja: • Živali - živali so precej prisotne v našem vsakdanu in ljudje se nanje hitro navežemo. Divje živali so zelo fotogenične, vendar jih je običajno precej težko fotografirati. • Ljudje - verjetno najbolj izrazita »žival« na Zemlji. Čustva smo sposobni izraziti s kretnjami, zvoki in včasih z enim samim pogledom. Dober fotograf pa je tam, da vse to ujame v popoln posnetek. • Pokrajine - srečo imamo, da smo rojeni na planetu Zemlja. Vsak dan nam njena narava ponuja na tisoče dih jemajočih pogledov, ki čakajo, da jih odkrijemo. Od sončnega vzhoda na poljih, planinskih izletov, do zadnjega sonca, ki zdrsne pod obzorje. Vse to si zasluži mesto na brezčasnem posnetku. • Ponoči - stopite v sence in ujemite čarobnost noči. Od mesečine do utripajočih zvezd: ta kategorija želi, da ujamete lepoto in skrivnostnost sveta po sončnem zahodu.  Sodelujete lahko zgolj z lastnimi avtorskimi fotografijami, ki so bile ustvarjene največ eno leto nazaj in še niso bile objavljene ali nagrajene na drugih fotografskih natečajih. Kolaži ali posnetki z dodanimi, urejenimi ali odstranjenimi elementi ne bodo upoštevani. Več informacij ter vsi pogoji fotografskega natečaja National Geographic, so na voljo na spletnem mestu : https://photocontestsi.natgeotv.com. Rok za oddajo fotografij je 31. julij 2023. Rezultati natečaja National Geographic bodo razglašeni na strani fotografskega natečaja in na posebnem dogodku, ki ga načrtujemo v septembru.

VIR: Agencija AVI
. . .

Editor

Avtor pri si24.news