Kultura

Napoved razstave: Zakaj je vaza podobna hiši? I Muzej v skupnosti I Paviljon Republike Slovenije na razstavi La Biennale di Venezia

napovednik

. . .
Napoved razstave:

Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

15. 6.–5. 11. 2023

Odprtje: 15. 6. 2023 ob 18. uri v MAO

Kustosinji: Špela Šubic, MAO, Barbara Predan, UL ALUO

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bomo 15. junija odprli razstavo arhitektke in oblikovalke Janje Lap (1929–2004) Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap. Ta izjemna ustvarjalka je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere.

Razstava bo poleg steklenih izdelkov osvetlila tudi manj znane naprave, ki jih je oblikovalka realizirala v Iskri Elektrooptiki. Sploh prvič pa bo javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstvenoraziskovalno delo.

Več >>

Razstavni projekt
Muzej v skupnosti


Sreda v MAO parku I 7. 6. 2023

10.30 I  Srečališče: Šola zdravja

Srede so namenjene medgeneracijskemu druženju. V parku se dobimo s stanovalci DSO Fužine in posamezniki, ki so vključeni v dnevno varstvo. Društvo Šola zdravja je nevladna organizacija, ki združuje ljudi z namenom izvajanja jutranje vadbe na prostem v vseh letnih časih. Z redno vadbo udeleženci ohranjajo vitalnost, širijo krog znancev, pridobivajo nove prijatelje in se prek društva vključujejo v lokalne dogodke. Fužinsko skupino Šole zdravja vodi Angelca Goršek. Dobivajo se vsak dan, razen ob nedeljah. To sredo bomo telovadili z njimi. Vabljeni, da se nam pridružite.

*V primeru slabega vremena dogodek odpade.
 
17.00 I Delavnica I Tabelne igre in skupnostni vrt

CONA Fužine, CONA Korak, CONA Most, CONA Polje so dnevni centri za otroke in mladostnike, ki delujejo pod okriljem Skupnostnih programov za mlade. Za Muzej v skupnosti so ustvarili skupnostni vrt in podije za druženje in igranje tabelnih iger. Z njimi so želeli pokazati, da lahko uporabljamo park na različne načine. Pod vodstvom Tine Drovenik, nam bodo mentorji in otroci iz dnevnih centrov, pokazali, kaj vse je lahko park. Vabljeni, da se nam pridružite udeleženci vseh starosti.

Ustvarjalna delavnica je namenjena medgeneracijskemu povezovanju, zato vabljeni udeleženci vseh starosti.

*V primeru slabega vremena bomo dogodek izvedli v MAO.


MADE IN DIALOG I Prihodnost rokodelstva in njegovo povezovanje z oblikovanjem

Predstavitev in okrogla miza 

Torek: 13. 6. 2023 I 10.00-12.00 I MAO

Vabimo vas na predstavitev projekta MADE IN – platforme za sodobno rokodelstvo in oblikovanje ter na okroglo mizo, ki bo izpostavila aktualne razmere in problematiko na področju rokodelstva in povezovanja z oblikovanjem v Sloveniji. Javna diskusija med strokovnjaki, odločevalci, rokodelci in oblikovalci je namenjena različnim deležnikom na področju rokodelstva, oblikovanja, arhitekture, umetnosti, muzealstva in drugih dejavnosti, njen namen pa je ozaveščati in spodbujati nadaljnja sodelovanja na področju ohranjanja bogate evropske rokodelske dediščine ter preučevati nove načine za aktualizacijo tradicionalnega rokodelskega znanja in veščin.

Več >>

Paviljon Republike Slovenije je odprt!

18. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia
20. 5.–26. 11. 2023

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Projekt paviljona naslavlja vprašanje ekologije, ki je v preteklem desetletju bistveno vplivala na razvoj arhitekture. V arhitekturi je ekologija največkrat razumljena kot »energetska učinkovitost«, ki vprašanje ekologije praviloma rešuje s tehnologijo, skrito med stenami. V iskanju alternative obstoječim sistemom gradnje so kustosi paviljona s petdesetimi evropskimi arhitekti in ustvarjalci raziskovali in analizirali primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove.
Več >>

ELES 3000: Ustvarjalni projekt v javnem prostoru
Javni idejni natečaj
Rok za prijave: 20. avgust 2023


Družba Eles v sodelovanju z Živalskim vrtom Ljubljana in Centrom za kreativnost/MAO vabi zainteresirane ustvarjalce različnih profilov – umetnike, oblikovalce, biologe, arhitekte, krajinske arhitekte, raziskovalce in druge multidisciplinarne ustvarjalce in strokovnjake, posameznike ali skupine, da v okviru natečaja oddajo predloge za ustvarjalni projekt na lokaciji Živalskega vrta Ljubljana. Natečaj temelji na zavezanosti partnerjev k trajnostnemu razvoju in uresničevanju evropskega zelenega dogovora, energetske in podnebne politike Slovenije ter Novega evropskega Bauhausa.

Več informacij in prijava >>
Razpisna dokumentacija >>

Poletna muzejska noč v MAO

Sobota, 17. 6. 2023 I 18.00-24.00

PROGRAM:
18.00 in 20.00 I Vodstvo po razstavi Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap I 20.00 I MAO park & dvorišče: Koncert glasbene skupine ARTEL I 23.00 Grad Fužine v soju lučk, voden ogled

VIR: MAO
. . .

Editor

Avtor pri si24.news