Splošno

STA novice / Vonta ob preiskavah na Telekomu in Nova24TV izpostavlja dobro delovanje pravne države (dopolnjeno)

Nesprejemljivo je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila oz. instrument SDS za širjenje lastne propagande, je ob odmevnih preiskavah na Telekomu Slovenije in Nova24TV poudarila predsednica preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, Tamara Vonta. Ocenila je, da pravna država deluje dobro.

. . .
sreda, 29.5.2024
Ljubljana, 29. maja (STA) - Nesprejemljivo je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila oz. instrument SDS za širjenje lastne propagande, je ob odmevnih preiskavah na Telekomu Slovenije in Nova24TV poudarila predsednica preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, Tamara Vonta. Ocenila je, da pravna država deluje dobro.

Kriminalisti danes zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo hišne preiskave med drugim na sedežih Telekoma Slovenije in televizije Nova24TV. Direktor slednje Boris Tomašič je sporočil, da preiskava poteka na podlagi prijave preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank.

Vonta (Svoboda) je v izjavi za medije poudarila, da s preiskavami ni bila seznanjena, temveč je zanje izvedela od novinarjev. "O preiskavah ne vem nič, bilo bi hudo narobe, če bi kaj vedela o tem. Pustimo tistim, ki so pristojni, da naredijo svoje delo," je poudarila.

Spomnila je na vmesno poročilo preiskovalne komisije DZ, v katerem je slednja med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, med njimi NovaTV24.si in Nova hiša, delujejo kot obvodni računi stranke SDS. "Komisija ugotovljene sume kaznivih dejanj naznani pristojnim organom. Tako se je delalo v preteklosti in tudi zdaj," je poudarila Vonta.

Na novinarsko vprašanje, kakšne nepravilnosti je komisija ugotovila glede Nova24TV, pa je odgovorila, da se je komisija v vmesnem poročilu osredotočila predvsem na vprašanje retransmisije. Dodatno je bilo odprtih še nekaj drugih zadev, "ki so tudi sporne", je izpostavila.

"Zelo narobe je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila, če sem čisto konkretna, financiramo instrument SDS za širjenje svoje propagande. To je zame nesprejemljivo. Tudi če preiskave ne bodo pripeljale do kazenske odgovornosti, pa zagotovo lahko govorimo o politični odgovornosti in to je ključno," je poudarila. Očitek prvaka SDS Janeza Janše, da je na današnjo preiskavo vplivala politika, je zavrnila.

Tudi nekdanja predsednica preiskovalne komisije DZ Mojca Šetinc Pašek je zavrnila navedbe prvaka SDS, da hišne preiskave časovno sovpadajo oziroma potekajo tik pred junijskimi volitvami v evropski parlament. "Politične koleracije, kot jo vidijo v stranki SDS, sama ne vidim na tak način," je poudarila. Nacionalni preiskovalni urad si sam odreja delo, pri tem jih usmerja Specializirano državno tožilstvo, je dodala.

Šetinc Pašek ob tem ugotavlja, da čas za preiskave v očeh prvaka SDS nikoli ne bi bil pravi. "Kadarkoli bi prišlo do teh preiskav, hišnih ali kakršnihkoli, bi bilo politično napačno oz. bi bil čas napačen. Če bi bile preiskave prihodnji teden, verjetno še toliko bolj, ker bi bili še bližje volitvam. Če bi bile preiskave po volitvah, pa bi verjetno v stranki, ki se ji obeta zmaga, govorili, da gre za maščevanje," je ocenila.

Bolj kot za vprašanje časovne povezave med preiskavami in evropskimi volitvami gre po oceni Šetinc Pašek za vprašanje, kdo bo politično kapitaliziral današnje hišne preiskave NPU, ali bo to Gibanje Svoboda ali SDS.

"Kot vidim že od zgodnjega jutra, so na družbenih omrežjih najbolj dejavni predstavniki stranke SDS, njihov prvak, ki samega sebe v tej zgodbi predstavlja kot žrtev. Glede na zbrano dokumentacijo v preiskovalni komisiji pa vam še enkrat z gotovostjo trdim, da vsaj pri obeh izrečenih temah, se pravi tako pri pogodbi Telekoma kot pri madžarskem financiranju, stranka SDS in njen prvak nista žrtev," je še poudarila.

Izpostavila je še, da so priče, ki so jih na komisiji zasliševali za zaprtimi vrati, govorile o velikih pritiskih nanje in grožnjah, "tudi zelo izrecnih grožnjah. Vpletene pa so bile znane osebe iz nadzornih odborov Telekoma, tako da je možno, da se ta preiskava usmerja tudi v ta del, v te izrečene grožnje nekaterim posameznikom znotraj Telekoma," je izpostavila.

Omenjena preiskovalna komisija DZ je v vmesnem poročilu, ki ga je DZ sprejel konec novembra lani, med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, med njimi NovaTV24.si in Nova hiša, slednja izdaja omenjeno televizijo, delujejo kot obvodni računi stranke SDS in da gre torej za politični in poslovno-finančni projekt te stranke.

VIR: Tax Fin Lex
. . .

Editor

Avtor pri si24.news