Energetika

LASTNA IZKUŠNJA: Izolacija cevi razvodnega sistema za ogrevanje

Koliko toplote izgubimo iz neizoliranih cevi, smo spoznali šele ob zagonu novega sistema ogrevanja. Zato smo morali sami naknadno izolirati razvodni sistem.

. . .
Koliko toplote izgubimo iz neizoliranih cevi, smo spoznali šele ob zagonu novega sistema ogrevanja. Zato smo morali sami naknadno izolirati razvodni sistem.

Toplotna izolacija cevi ogrevalnega sistema je namenjena preprečevanju nepotrebnega oddajanja toplote v okolico in zmanjšanju toplotnih izgub.

Toplotne izgube je treba v vsakem primeru preprečiti. Zato ne razumemo, zakaj se pogosteje ne omenja prihranka stroškov in zmanjšanje porabe energenta z izolacijo cevnega sistema in zakaj izolacija cevi razvodnega sistema za ogrevanje prostorov ni obvezna oziroma ni vključena v ponudbo.

Presenečeni smo bili, ko smo ob koncu vgradnje novega sistema za ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne tople vode ugotovili, da so bile izolirane samo cevi za sanitarno vodo, ne pa cevi ogrevalnega sistema.

Primer iz prakse
To je peti od devetih člankov, v katerih delimo svojo izkušnjo zamenjave starega ogrevalnega sistema z novim. V tem članku predstavljamo, zakaj je izolacija cevi razvodnega sistema za ogrevanje prostorov pomembna in katere izolacijske cevi smo pri tem uporabili.

5. Izolacija cevi razvodnega sistema za ogrevanje (video)
KAJ SMO UGOTOVILI GLEDE IZOLACIJE RAZVODNEGA SISTEMA
Med projektom zamenjave sistema za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode smo prišli do naslednjih ugotovitev in spoznanj:
· Zdi se, da je v Sloveniji praksa, da se cevi za prenos sanitarne vode izolirajo, cevi za ogrevanje prostorov pa ne.
· Cevi razvodnega sistema smo uspeli izolirati sami, če pa bi lahko s prenovo ogrevalnega sistema začeli znova, bi od izvajalca zahtevali, da izolira vse nove cevi.
· Strošek izolacije cevnega razvoda je nižji, če jo naredimo sami, vendar je to zamudno in zahtevno opravilo.
· Strokovnjaki priporočajo izolacijo celotnega cevnega sistema za ogrevanje prostorov in pripravo tople sanitarne vode, ne glede na to, ali po ceveh teče hladna ali topla voda.

STANJE PO NAMESTITVI: IZOLIRANA LE POLOVICA SISTEMA





Stanje cevnega sistema po končani izolaciji.

KLJUČNI RAZLOG: VELIKE TOPLOTNE IZGUBE
V našem primeru je bil stari plinski kotel vgrajen v stanovanju in cevi, ki so bile vgrajene nadometno, niso bile izolirane. Zaradi toplotnih izgub so bili prostori, skozi katere so tekle neizolirane cevi, zelo topli, oddaljeni prostori pa so bili slabše ogrevani.
Da bi lahko razširili in optimizirali sistem za ogrevanje prostorov in pripravo sanitarne tople vode, smo kotlovnico preselili v pomožni objekt zunaj hiše, ki je imel do vgraditve novega sistema drugo namembnost. Ker je v novi kotlovnici temperatura nižja in cevni razvod daljši, bi bila izguba toplote zaradi neizoliranih cevi večja kot prej.
Po našem izračunu bi bile toplotne izgube v ogrevalni sezoni približno enake dvema kopalniškima radiatorjema (sušilnik-lestev) širine približno 60 cm in višine 180 cm, ki bi bila v ogrevalni sezoni nastavljena na maksimum.

IZOLACIJA CEVI RAZVODNEGA SISTEMA
Material za izolacijo cevi
Material smo kupili v specializirani trgovini za vodovod in ogrevanje. Pred nakupom smo pridobili informacije o vrstah materialov, ki so najboljši in najprimernejši za nas, ter informacije o postopku za izolacijo cevi.

Material, ki smo ga potrebovali:
· izolacijske cevi različnih vrst, premerov in debelin,
· izolacijski trak
· škarje, olfa nož, navaden nož
· podlaga za rezanje
· meter

Za nakup izolacijskega materiala je treba določiti:
· dolžino in premer cevi, ki jih moramo izolirati,
· vrsto materiala za izolacijske cevi,
· oddaljenost od druge cevi, naprave, stene ali tal oziroma debelino izolacijske cevi.

Vrste uporabljenih izolacijskih cevi
Za izolacijo cevnega razvoda smo uporabljali dve vrsti materiala:
· polietilensko peno in
· elastomerno peno na osnovi sintetične gume (sintetičnega kavčuka).
Polietilenska (PE) pena je elastičen in na lom odporen material sive barve, primeren za izolacijo cevi, elastomerna pena pa je fleksibilen material črne barve, primeren za izolacijo zavojev in kolen.
Prodajalec nam je povedal, da se za nadometne cevi običajno uporablja črna izolacija (iz sintetičnega kavčuka), za podometne pa siva (iz polietilenske pene).
Standardne izolacijske cevi imajo premer (∅, fi) 15 / 18 / 22 / 28 mm (A), debelino 9 / 13 / 19 mm (B) in dolžino 1 / 2 m.

Odvisno od izvedbe so izolacijske cevi lahko nerezane, delno rezane in popolnoma rezane. Delo z rezanimi cevmi je bilo lažje, ker so že pripravljene za uporabo in opremljene z lepilom z zaščitno folijo. Nerezane cevi smo najprej s škarjami prerezali po dolžini, nato pa jih nataknili na vodovodno cev in na koncu zalepili s samolepilnim izolacijskim trakom.



POSTOPEK IZOLACIJE CEVI RAZVODNEGA SISTEMA
Da bi imela vgrajena izolacija čim manj toplotnih mostov (predvsem okoli sponk in spojev), smo jo prelepili z univerzalnim samolepilnim trakom. O izboru izolacije se je najbolje posvetovati s prodajalcem ali inštalaterjem.

---

---
UGOTOVITEV
Izolacija cevi razvodnega sistema je v Sloveniji še vedno tema, o kateri se premalo in preredko govori, ter ni vedno del ponudbe za vgradnjo novega ogrevalnega sistema. Toplotna izolacija cevnega razvoda sistema za ogrevanje prostorov je pomembna zaradi zmanjšanja toplotnih izgub in nepotrebne rabe energenta ter zaradi povečanja energetske učinkovitosti celotnega sistema za ogrevanje prostorov.

. . .

Editor

Avtor pri si24.news