Energetika

Westinghouse za bolgarske dobavitelje pripravil simpozij v podporo projektnim možnostim AP1000®

Družba Westinghouse Electric Company je ta teden na simpoziju za dobavitelje v Bolgariji sprejela predstavnike več kot 50 podjetij. Srečanje je bila priložnost za pogovore s potencialnimi dobavitelji o sodelovanju pri gradnji dveh reaktorjev AP1000®, ki ju je Bolgarija izbrala za jedrsko elektrarno Kozloduj.

. . .
Sofija, 29. februar 2024 – Družba Westinghouse Electric Company je ta teden na simpoziju za dobavitelje v Bolgariji sprejela predstavnike več kot 50 podjetij. Srečanje je bila priložnost za pogovore s potencialnimi dobavitelji o sodelovanju pri gradnji dveh reaktorjev AP1000®, ki ju je Bolgarija izbrala za jedrsko elektrarno Kozloduj.

Dogodka sta se poleg vodstva jedrske elektrarne Kozloduj ter predstavnikov ameriškega in kanadskega veleposlaništva udeležila tudi bolgarski minister za energetiko Rumen Radev in predsednik odbora za energetiko v državni skupščini Deljan Dobrev.

Z leve proti desni: Ivan Pironkov (Westinghouse), Oscar Prat (Westinghouse), Rumen Radev (Minister za energetiko, Bolgarija), Deljan Dobrev (predsednik parlamentarnega odbora za energetiko), Kenneth Merten (veleposlanik ZDA v Bolgariji), Alex Nestor (Predsednik družbe Kozloduy NPP – New Built Company), Sean Jones (Westinghouse) in Ivan Mihajlov (direktor Amcham v Bolgariji).


Westinghouse je junija 2023 podpisal pogodbo za pripravo na projekt in načrtovanje nove jedrske elektrarne Kozloduj. Oktobra 2023 je Westinghouse podpisal memorandume o soglasju s ključnimi bolgarskimi dobavitelji za Kozloduj in druge evropske projekte, med drugim za izdelavo sistemov za instrumentacijo in nadzor (I&C), sistemov za nadzor sevanja ter različnih inženirskih, svetovalnih in gradbenih storitev.

»Bolgarija bi lahko bila med prvimi državami v Evropi z reaktorjem AP1000, ki je najnaprednejša razpoložljiva jedrska tehnologija. Projekt je ključnega pomena za zagotavljanje zanesljivega vira čiste energije, ki ne bo le zmanjšal emisij, temveč bo tudi naložba v naše gospodarstvo, saj bo ustvaril na tisoče zelenih delovnih mest v celotni jedrski dobavni verigi,« je povedal Petjo Ivanov, izvršni direktor družbe Kozloduy NPP – New Built. »V sodelovanju z družbo Westinghouse lahko uresničimo obljubo o čisti, varni in zanesljivi jedrski energiji.«
»Westinghouse že dolgo sodeluje z jedrsko elektrarno Kozloduj in jedrsko industrijo v Bolgariji, kar vključuje tudi 10-letni sporazum, podpisan leta 2022, o dobavi jedrskega goriva za eno od obstoječih enot jedrske elektrarne Kozloduj,« je dejal Elias Gedeon, višji podpredsednik Westinghousa za komercialne dejavnosti energetskih sistemov. »S pogodbo za pripravo na projekt in načrtovanje reaktorjev AP1000 smo dosegli pomemben napredek. Veselimo se nadaljnje širitve partnerstev z zelo izkušeno lokalno bazo dobaviteljev v Bolgariji kot podporo tej priložnosti za novogradnjo.«

Reaktor AP1000 je edini delujoči reaktor generacije III+ s popolnoma pasivnimi varnostnimi sistemi, modularno zasnovo gradnje in najmanjšo površino na MWe na trgu. Na lokaciji Vogtle v Georgii obratuje en reaktor AP1000, drugi je tik pred dokončanjem, medtem ko štiri enote AP1000 na Kitajskem trenutno postavljajo rekorde v obratovalni učinkovitosti, štirje dodatni reaktorji so v gradnji, dva pa sta še načrtovana. Poljska je izbrala reaktor AP1000 za svoj program jedrske energije; Ukrajina se je trdno zavezala za devet enot AP1000, tehnologija pa preučujejo še za več drugih lokacij v srednji in vzhodni Evropi, Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike.

VIR: Westinghouse Slovenija
. . .

Editor

Avtor pri si24.news