Splošno

ZBIRANJE PODPISOV ZA SPREMEMBO ZAKONODAJE S CILJEM REŠEVANJA PROBLEMATIKE OTROK IZ TEŽAVNIH SOCIALNIH OKOLIJ

Župani enajstih občin jugovzhodne Slovenije in Posavja, med katerimi je tudi župan Občine Ribnica Samo Pogorelc, so se z namenom ureditve razmer otrok in mladine, ki odraščajo v težavnih socialnih okoljih, združili v cilju spremembe štirih zakonov in pričeli z zbiranjem 5000 podpisov za predložitev predloga sprememb v Državni zbor.

. . .
Župani enajstih občin jugovzhodne Slovenije in Posavja, med katerimi je tudi župan Občine Ribnica Samo Pogorelc, so se z namenom ureditve razmer otrok in mladine, ki odraščajo v težavnih socialnih okoljih, združili v cilju spremembe štirih zakonov in pričeli z zbiranjem 5000 podpisov za predložitev predloga sprememb v Državni zbor. Posegli bi na področja socialne politike, trga dela, vozniških dovoljenj in izobraževanja ter s spremembo zakonodaje reševali nekatere aktualne izzive neperspektivnega vključevanja v družbo posameznikov, in še posebej otrok, iz socialno problematičnih okolij, kamor se uvršča tudi problematika v romskih naseljih. Podpise bodo zbirali do vključno 14. julija 2023.

Predlogi sprememb se nanašajo na štiri zakone: Zakon o socialno varstvenih prejemkih, Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, Zakon o urejanju trga dela in Zakon o voznikih.

Pri predlaganih spremembah Zakona o socialno varstvenih prejemkih bi spremembe v primeru neobiskovanja osnovne šole pomenile nedenarno izplačilo socialne pomoči, enako bi veljalo v primeru zapadlih dolgov do javnih subjektov oziroma države ali občine.

Pri predlaganih spremembah v Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih se spremembe prav tako nanašajo na izplačilo otroškega dodatka v nedenarnem izplačilu oz. »v naravi« v primeru neobiskovanja osnovne šole in njegovo znižanje za tretjino po zaključeni osnovni šoli v primeru nevključitve otroka v nadaljnje šolanje. 

Zakon o urejanju trga dela bi dopolnili s poenostavljenim izbrisom iz evidence brezposelnih po kršitvah obveznosti, podaljšanjem maksimalne vključenosti posameznika v javna dela iz dveh na štiri leta in napotitvijo brezposelne osebe na delo.

V Zakonu o voznikih pa se predlaga uvedba pogoja za opravljanje vozniškega izpita z devetletnim obiskovanjem osnovne šole in zaključenim sedmim razredom osnovnošolskega programa.

Podrobnosti o spremembah si lahko preberete v priloženih dokumentih, verjamemo pa da gre za nujno potreben začetek medresorskega urejanje te pereče problematike.

Za uspešno vložitev zakonodajnih sprememb v Državni zbor RS je potrebno do 14. julija 2023 zbrati 5000 overjenih podpisov, kar je možno storiti osebno na upravni enoti ali elektronsko z uporabo digitalnega podpisa na portalu e-Uprava. 

Obrazce lahko z uporabo digitalnega podpisa, ki ga med drugim omogočajo kvalificirana potrdila SIGOV-CA, SIGEN-CA, POŠTArCA, HALCOM CA, AC NLB in Rekono ali z uporabo sistema smsPASS, podporniki oddajo tudi preko portala e-Uprava. V kolikor se boste odločili za podpis podpore elektronsko, vam spodaj posredujemo povezavo za elektronsko oddajo podpore (podporo oddate za vsak zakon posebej):

V primeru, da boste podporo oddali osebno na upravni enoti, vam je v priponki na voljo tudi obrazec ter primeri pravilno izpolnjenih obrazcev. Obrazce lahko predizpolnete doma, samo podpis se mora zgoditi ob prisotnosti uradne osebe (na upravni enoti).

Oddajo overjenih obrazcih bomo zagotavljali tudi na Občini Ribnica (vložišče), sicer pa jih pošljite na naslov POBUDA OTROCI, p.p. 401, 8101 Novo mesto.


VIR: Občina Ribnica
. . .

Editor

Avtor pri si24.news