Film

5 STVARI, KI JIH NISTE VEDELI O RAMZESU VELIKEM

Bil je verjetno največji faraon starega Egipta. Cesarstvu je vladal neverjetnih 67 let. V šestdelni dokumentarni seriji Ramzes: Veliki vladar Egipta, ki bo na programu Viasat History premierno predvajana 7. oktobra ob 20.00 uri, bomo spremljali burno življenje izjemnega vladarja in prikazali človeka v ozadju mita, ki je kasneje postal karikatura lastne propagande.

. . .
Ljubljana, 3. oktober 2024 - Bil je verjetno največji faraon starega Egipta. Cesarstvu je vladal neverjetnih 67 let. V šestdelni dokumentarni seriji Ramzes: Veliki vladar Egipta, ki bo na programu Viasat History premierno predvajana 7. oktobra ob 20.00 uri, bomo spremljali burno življenje izjemnega vladarja in prikazali človeka v ozadju mita, ki je kasneje postal karikatura lastne propagande. 


V tem članku z vami delimo nekaj zanimivih dejstev o Ramzesu, ki jih morda niste vedeli. 

1. Ramzes sploh ne bi smel postati naslednji faraon. Njegov oče Seti je postal vladar Egipta, ko je bil Ramzes, ki je dobil ime po svojem dedku, star pet let. Vendar ni bil naslednji v vrsti za prestol: imel je starejšega brata, najstarejšega sina faraona, ki pa je iz neznanih razlogov umrl pri štirinajstih letih. Pozornost se je nato preusmerila na Ramzesa, ki je takrat zasedal položaj poveljnika vojske (ko je bil star šele 10 let!). Kasneje je Seti svojemu sinu podelil poseben status regenta. Zagotovil mu je razkošno spremstvo in harem, bil je deležen obsežnega vojaškega urjenja in je v bitkah spremljal svojega očeta, da si je lahko nabral izkušnje o vladanju in vojni. Ko je postal novi faraon, je bil star le 25 let. 

2. Ramzes je trdil, da je zmagal v eni najgrozovitejših bitk v zgodovini, njegov sovražnik pa prav tako. Ramzes je bil star komaj 30 let, ko se je v bitki pri Kadešu spopadel s Hetiti, kjer je je proti mogočni hetitski vojski vodil vojsko 20.000 vojakov in 5.000 kočij. Ramzesova vojska bi skoraj padla v zasedo, ko je dobila napačne informacije o sovražnikovem položaju, vendar se je Ramzes kljub temu, da so ga presenetili, izjemno dobro odzval. V bitki, ki je trajala dva dni, sta obe strani utrpeli velike izgube, in čeprav izid bitke ni bil dokončen, sta jo tako Ramzes kot na drugi strani Hetiti označila za veliko zmago. Ramzes je dogodek zabeležil v skoraj vseh svojih templjih, kjer je trdil, da je odločil usodo bitke s svojim junaštvom, medtem ko hetitski zapisi pravijo, da so se Egipčani morali umakniti ...

3. Ljubezen Ramzesovega življenja je bila kraljica Nefertari. Po zapisih je imel Ramzes več kot 200 žena in konkubin, vendar mu je bila najljubša njegova prva žena Nefertari, s katero se je poročil kot princ. O njenem izvoru je malo znanega, verjetno pa je izvirala iz plemiške družine. Bila je mati Ramzesovega prvorojenca in ga je pogosto spremljala v bitkah – tudi v bitki pri Kadešu, kjer je vodila diplomatsko korespondenco z ženo hetitskega kralja. Bila je edina Ramzesova žena, ki so jo imenovali kraljeva žena. Umrla je razmeroma mlada, vendar je po zapisih faraonu rodila šest otrok. Po njeni smrti je faraon njej v čast zgradil spektakularno grobnico, polno čudovitih rezbarij in njenih slik. Danes je ta grobnica, ki se nahaja v Dolini kraljic, eden najslavnejših arhitekturnih spomenikov egipčanske civilizacije.

4. Ramzes je imel več kot 100 otrok. Ramzes med svojim 67-letnim vladanjem ni imel le veliko žena in priležnic, ampak tudi veliko otrok. Po nekaterih ocenah je bilo teh več kot 100. Domnevajo, da je živel 90 let in da je preživel več svojih sinov in hčera. Njegov neposredni naslednik ni bil niti njegov prvi, temveč tretji sin, njegov končni naslednik pa njegov trinajsti sin. Ramzesovi potomci so vladali Egiptu več generacij in v zgodovini utrdili mesto njegove dinastije. 

5. Pravijo, da se Ramzes pojavlja v Svetem pismu. Po Svetem pismu je Mojzes prosil zelo znanega faraona, naj osvobodi njegovo ljudstvo, in mnogi zgodovinarji menijo, da je bil ta faraon prav Ramzes. Sveto pismo med faraoni res omenja samo Ramzesovo ime, vendar se zdi, da ga ne omenja kot vladarja, temveč kot kraj – natančneje, omenja »Ramzesovo deželo«. Ti odlomki nakazujejo, da je Ramzes faraon iz biblijskega Eksodusa, vendar je treba opozoriti, da se je Ramzes imenovalo tudi devet drugih faraonov, čeprav nobeden ni bil tako znan kot on. Še več, po nekaterih podatkih je Mojzes živel 200 let pred Ramzesom, zato gre morda le za zamenjavo legend.

Ramzes je bil legendarni faraon, o tem ni dvoma. Podpisal je prvo mirovno pogodbo, v času njegove vladavine sta gospodarstvo in arhitektura v Egiptu cvetela, številne njegove stavbe so bile prelomni dragulji arhitekture in so še danes med najbolj obiskanimi turističnimi destinacijami v Egiptu. 

VIR: Grayling
. . .

Editor

Avtor pri si24.news