Gospodarstvo

Skupina Petrol uspešno zaključila postavitev 85. sončne elektrarne v sklopu projekta Petrol Green, sledi še 60 novih

Skupina Petrol je ob koncu letošnjega poletja uspešno zaključila postavitev in zagon 85. sončne elektrarne na strehah svojih prodajnih mest in drugih lastnih objektov, kar je del strateškega projekta Petrol Green.

. . .
Skupina Petrol je ob koncu letošnjega poletja uspešno zaključila postavitev in zagon 85. sončne elektrarne na strehah svojih prodajnih mest in drugih lastnih objektov, kar je del strateškega projekta Petrol Green. Ta dosežek potrjuje Petrolovo zavezanost k energetski samooskrbi in strateškemu cilju doseči 160 MW inštalirane moči iz obnovljivih virov energije do konca leta 2025. Projekt pomembno prispeva k zmanjševanju ogljičnega odtisa in proizvodnji zelene energije, ki jo uporabljajo tudi e-polnilnice.

Projekt Petrol Green je eden izmed strateških korakov v smeri pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov. Čeprav je Petrol v preteklosti predvsem vlagal v vetrno energijo, zdaj intenzivno izkorišča tudi sončno energijo. Projekt, ki se je začel izvajati lansko leto, je bil razdeljen na tri faze. V prvi fazi je bilo postavljenih 46 sončnih elektrarn, v drugi 24, v tretji pa 15. Projekt je bil delno financiran z evropskimi viri, Petrol pa je vanj vložil 3,3 milijone evrov. Danes Petrol upravlja z več kot 100 sončnimi elektrarnami na različnih lokacijah po Sloveniji.

“Skupina Petrol je že pred leti začela svojo pot energetske tranzicije z ambicioznim ciljem – do leta 2025 doseči 160 MW inštalirane moči iz obnovljivih virov, kar predstavlja 35 % naših investicij. Gradnja lastnih zmogljivosti za proizvodnjo okolju prijazne električne energije je srce tega prehoda. Projekt Petrol Green je dokaz naše trdne zavezanosti tem ciljem in prinaša številne koristi – od energetske samooskrbe do zmanjševanja ogljičnega odtisa. Z energijo iz sončnih elektrarn napajamo prodajna mesta, hranilnike energije in e-polnilnice,” je poudaril Marko Ninčević, član uprave Petrola, odgovoren za proizvodnjo energije, energetske rešitve in mobilnost. 

Skupna inštalirana moč 85 postavljenih sončnih elektrarn znaša 5,2 MW, kar letno proizvede približno 5,6 GWh električne energije. Sončne elektrarne so postavljene na različnih prodajnih mestih po vsej Sloveniji, največja med njimi se nahaja v Zalogu, z močjo več kot 400 kW. Z novopostavljenimi sončnimi elektrarnami je skupina Petrol zmanjšala emisije CO2 za približno 2200 ton, kar pomembno prispeva k doseganju ciljev podnebne nevtralnosti in trajnostnega razvoja.


Širitev projekta Petrol Green v Sloveniji in regiji 

V Sloveniji je v izvedbeni fazi še 60 novih sončnih elektrarn, ki bodo postavljene v naslednjih mesecih. Poleg tega Petrol pridobiva dokumentacijo za postavitev 20 sončnih elektrarn na Hrvaškem, prva pa je že v gradnji tudi v Srbiji. Preučujejo se tudi možnosti postavitve sončnih elektrarn na prodajna mesta v Bosni in Hercegovini.

Vse sončne elektrarne, zgrajene v sklopu projekta Petrol Green, se pridružujejo že obstoječemu Petrolovemu portfelju proizvodnje energije iz obnovljivih virov, ki sedaj vključuje dve vetrni polji, pet malih hidroelektrarn ter več kot 100 sončnih elektrarn. Skupina prav tako intenzivno razvija projekte na področju geotermalne energije in proizvodnje vodika.  Do konca leta bo zaključena tudi testna faza obratovanja treh večjih sončnih polj na Hrvaškem (Suknovci, Vrbnik in Pliskovo), kmalu pa se bo, prav tako na Hrvaškem, začela še gradnja tretjega vetrnega parka VE Dazlina. 
 

VIR: Petrol
. . .

Editor

Avtor pri si24.news