Energetika

Zaradi sprememb energetske mešanice avgusta višje cene električne energije

Združenje Eurelectric ugotavlja, da sta večje povpraševanje po energiji za hlajenje in nižja proizvodnja hidroenergije zaradi visokih temperatur v avgustu povzročila manjši delež OVE v energetski mešanici in večji delež plina, kar je povzročilo porast cen električne energije.

. . .
Datum objave:
4. oktober 2024

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
arhiv Eurelectric

Združenje Eurelectric ugotavlja, da sta večje povpraševanje po energiji za hlajenje in nižja proizvodnja hidroenergije zaradi visokih temperatur v avgustu povzročila manjši delež OVE v energetski mešanici in večji delež plina, kar je povzročilo porast cen električne energije.

Med državami se je delež plina v energetski mešanici najbolj povečal v Italiji, in sicer z 28 odstotkov na 43 odstotkov med junijem in avgustom. 

Kot že omenjeno, se je večji delež plina v energetski mešanici avgusta odrazil v višjih cenah električne energije. Od aprila so veleprodajne cene električne energije v EU še naprej rasle, pri čemer so se cene za dan vnaprej – ki so se aprila približale ravni pred krizo – vrnile na raven iz avgusta 2023.

V času poletnih počitnic je prišlo do velikih skokov cen zaradi povečane porabe, naraščajočih cen plina in manjših čezmejnih tokov. To je povzročilo velike razlike v cenah po državah EU. Tako je cena v nordijskih držav v povprečju znašala pod 20 evrov/MWh, v srednji in zahodni Evropa med 60-80 evrov/MWh ter v južni in vzhodni Evropi nad 100 evrov/MWh. 
Zmanjšanje čezmejnih tokov iz Francije, ki je največja evropska izvoznica električne energije, delno pojasnjuje razlike v cenah. Francija je zmanjšala izvoz električne energije, potem ko je francoski sistemski operater prenosnega omrežja napovedal, da bo omejil čezmejni prenos električne energije zaradi težav z omrežjem in tranzitnimi tokovi. Eurelectric zato poudarja, da ravno takšni dogodki kažejo na velik pomen notranjega trga EU z električno energijo. Države EU morajo biti bolje povezane in zaščititi integracijo energetskega trga EU.
Eurelectric ugotavlja tudi, da se je intenzivnost emisij CO2 v energetiki v avgustu glede na julij povečala. Trend pa je bil med članicami neenakomeren. Devet držav je zabeležilo upad emisij, pri čemer je Bolgarija zabeležila največje zmanjšanje zaradi večje proizvodnje jedrske energije. Nasprotno pa so se emisije najbolj povečale v Sloveniji in Italiji zaradi manjše hidroenergije oziroma večje proizvodnje plina. Kljub temu je bila skupna energetska mešanica  avgusta čistejša kot leta 2023 in najčistejša doslej.
Geopolitične napetosti, vključno s konfliktom na Bližnjem vzhodu in zaskrbljenostjo zaradi motenj v dobavi na rusko-ukrajinski meji, so zvišale cene plina. To izpostavlja velik pomen nadaljnjemu prizadevanju za zmanjšanje odvisnosti EU od uvoza fosilnih goriv in podvojitvi domače čiste in obnovljive električne energije.


Da bi bili tovrstni podatki na voljo čim več zainteresiranim, je Eurelectric konec septembra zagnal novo podatkovno aplikacijo, ki omogoča dostop do ključnih parametrov evropskega elektroenergetskega sektorja. Aplikacija, znana kot ELDA, okrajšava za podatke o električni energiji, zagotavlja informacije o povpraševanju po proizvodnji električne energije, cenah, zmogljivosti, emisijah CO2 in čezmejnih tokovih v časovnih okvirih in območjih, ki jih določi uporabnik. Namen aplikacije je izboljšati komunikacijo in ozaveščati javnosti o energetski tranziciji sektorja z jasno, pregledno in natančno podatkovno platformo.

Nova podatkovna platforma, ki je prosto dostopna na spletu, temelji na internem programu združevanja podatkov, sestavljenem iz platforme za preglednost ENTSO-E, Eurostata, uradne statistike EU in preverjenih podatkov iz Združenega kraljestva. Na podlagi baze podatkov z več viri z več kot 17 milijoni podatkovnih točk na leto se aplikacija dnevno posodablja z najnovejšimi trendi v sektorju.

Poleg uporabniku prijazne zasnove je ELDA edinstvena možnost prenosa vseh številk in grafov na urnem, dnevnem, mesečnem in letnem časovnem okviru, pripravljenih za neposredno uporabo. Podatki so na voljo za posamezno evropsko državo – vključno s sosedami EU – in z razvrščanjem vrste energije glede na gorivo.

VIR: Naš Stik
. . .

Editor

Avtor pri si24.news